joi, 12 februarie 2015

Incredere

   Ai venit pe lume increzator, pregatit sa te atasezi de mama si sigur ca vei fi ingrijit de ea. Nici macar nu-ti puneai problema daca nevoile tale vor fi implinite sau nu, natura isi urma cursul. Aveai incredere.

   Poate ai fost norocos si mama ta s-a adaptat si a raspuns adecvat nevoilor tale, creand in felul asta un mediu sustinator, securizant pentru tine.
   Cu alte cuvinte a fost o mama suficient de buna, cum spunea Donald Winnicott. “Suficient” e un termen foarte important aici, nu desemneaza mediocritatea, ci modul optim de a se adapta, mai intai aproape total la nevoile copilului si apoi din ce in ce mai putin, pe masura ce copilul creste si poate gestiona esecul adaptarii, permitand in felul acesta tranzitia spre mai multa autonomie.
   In cazul asta ai crescut cu increderea nestirbita in oameni. Ceilalti sunt de incredere. Asta nu inseamna desigur ca esti credul, inseamna ca pleci in evaluarea celorlalti de la premiza ca sunt de incredere. Te apropii de ei cu asteptari pozitive, iti permiti sa-i cunosti mai bine, ai relatii satisfacatoare.

   Poate ai fost mai putin norocos si mama ta nu a avut resursele necesare pentru adaptarea optima la nevoile tale. Poate nici mama ei nu le-a avut. Poate a fost mult prea distanta sau s-a straduit sa fie mama perfecta, in incercarea ei de a controla tot in jurul tau. Asteptarea ta, ca ea sa raspunda nevoilor tale, a fost frustrata de prea multe ori.
   Daca asta a fost cazul tau, increderea ti-a fost afectata, mai mult sau mai putin. Ceilalti nu sunt de incredere. E ca si cum ai avea o bariera intre tine si ei. Ti-e dificil sau aproape imposibil sa te apropii, macar cat sa-i cunosti. Ii eviti sau cauti permanent garantii si incerci sa controlezi relatiile. Traiesti cu convingerea, constienta sau nu prea, ca nu vor sau nu sunt capabili sa iti raspunda pozitiv.

   Experienta de viata si-a pus amprenta pe stilul tau de relationare. Desi el poate fi schimbat, la fel ca si credinta conform careia oamenii nu sunt de incredere, te invarti intr-un cerc vicios. Lipsa increderii te tine departe exact de relatiile care ar putea sa ti-o redea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu